Missie Arthur in Bulgarije mogelijk verlengd

Arthur van den Driest is als militair werkzaam op Vliegbasis Volkel. Hij heeft de rang van luitenant en geeft leiding aan de afdelingen Communicatie & Informatiesystemen. Sinds april 2022 is hij op missie in Bulgarije om daar bij te dragen aan de verdediging van het NAVO-luchtruim. Deze missie duurt tot 1 juni, maar krijgt mogelijk een vervolg.


Zichtbare aanwezigheid
In Bulgarije is Arthur (29) aanspreekpunt en eindverantwoordelijke voor alles wat met communicatie en informatiesystemen te maken heeft. Arthur: “We bewaken het NAVO-luchtruim boven Bulgarije en een deel van de Zwarte Zee. Als iets in het luchtruim wordt waargenomen wat niet kan worden geïdentificeerd, stijgen twee F35’s op om te zien wat voor vliegtuig het is. In de meeste gevallen worden deze weer naar buiten begeleid, of in uiterste gevallen kunnen we het geforceerd laten landen of geweld gebruiken. Wij zorgen voor zichtbare aanwezigheid aan onze kant van het luchtruim, bedoeld als afschrikking. Er komt niks onze kant op wat wij niet willen.”

Maandag 16 mei was premier Rutte op bezoek bij de Nederlandse militairen. Bulgarije heeft het Nederlandse kabinet gevraagd de missie te verlengen. Daarover is nog geen beslissing genomen, maar de kans lijkt klein, volgens de premier, ‘vanwege onze beperkingen bij Defensie’.

Premier Rutte op bezoek in Bulgarije. Blauw omcirkeld: Arthur van den Driest. Foto: ANP.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s